Zo 20 augustus 2017

Jaarlijkse Johan de Wittlezing in den Haag >>>>

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7

Over de tong en vinger van de gebroeders De Witt en andere vaderlandse relieken

Op zondag 20 augustus (de sterfdag van de gebroeders De Witt) organiseert de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe-Vrienden van het Haags Historisch Museum de twaalfde editie van de jaarlijkse Johan de Witt lezing. Dit jaar zal Maurice Wery, conservator stads- en Oranjegeschiedenis voor Museum Prinsenhof Delft, spreken over een vinger, een tong, een kistje en een zilveren tabaksdoos.

Zonder de handgeschreven echtheidsverklaring en de overleveringsgeschiedenis, zouden we geen idee hebben waarom dit lugubere groepje tot de topstukken van het Haags Historisch Museum wordt gerekend. De echtheidsverklaring is duidelijk: dit zijn de vinger van Johan de Witt en de tong van zijn broer Cornelis de Witt die in 1672 zo dramatisch aan hun einde kwamen in Den Haag.

Hoe gruwelijk en uitzonderlijk deze ‘relieken’ ook zijn, zij zijn niet uniek. Zij passen binnen de context van het ‘vaderlands reliek’ of herinneringsobject. In veel Nederlandse collecties bevinden zich andere herinneringsobjecten. Objecten die vaak ook hun wortels hebben in de zeventiende eeuw. De eeuw waarin de politieke veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Immers, zoals de gebroeders De Witt plaats maakten voor stadhouder Willem III, zo ruimden een halve eeuw eerder Johan van Oldenbarnevelt en Hugo de Groot het veld na de staatsgreep van Maurits.

En ook de herinnering aan deze figuren werd door hun achterban levend gehouden door middel van herinneringsobjecten of ‘relieken’. Het meest bekend zijn het beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd, zijn ‘stokske’ of de boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte uit Loevestein. Deze kist wordt al bijna honderd jaar bewaard in Museum Prinsenhof Delft. Overigens duikt de kist pas in de Patriottentijd op nadat deze door Hugo de Groot zelf als vermist werd beschouwd in de zeventiende eeuw. Het Nachleben van herinneringsobjecten is interessant; het laat ons zien hoe wij omgaan met ons verleden.

Tijdens deze Johan de Witt lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij de herinneringsobjecten van de gebroeders De Witt en het Nachleben van deze ‘vaderlandse relieken’. Bovendien worden de beroemde ‘tong en vinger’ binnen de context van het Nederlandse herinneringsobject geplaatst.

Kosten en aanmelden

• Vanaf 11:00 uur inloop met koffie en thee. De lezing is van 11:15 tot 12:15 uur.
  • Kosten: € 5,00 voor niet-leden (voor leden van Die Haghe is de lezing gratis)
  • Aanmelden: in verband met de beperkte capaciteit van de Schutterszaal dient u zich voor deze lezing aan te melden via activiteiten@haagsegeschiedenis.nl. Na aanmelding krijgt u een bevestiging toegestuurd.