Do 23 november 2017

Lezing "Na de bevrijding” in Pijnacker

De Acker, park Berkenoord 2, Pijnacker

Op donderdag 23 november geeft Ad van Liempt een
lezing getiteld “na de bevrijding” voor de leden van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker.
Toen Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter leek het of ons land explodeerde van vreugde. Het feest van de vrijheid werd uitbundig gevierd. Daarna was er de ontnuchtering en kwamen er loodzware jaren.
Ad van Liempt vertelt het weinig bekende verhaal van onze ouders en grootouders, wat zij moesten meemaken nadat ze de oorlog hadden doorstaan. De moeizame weg terug van de overlevenden van de kampen, het immense verdriet van de uitgedunde Joodse gemeenschap, het langzame tempo van de wederopbouw, de armoede, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië.
Alle pogingen om Nederland weer tot een florerend land te maken liepen vast in de bittere strijd met wat toch zo lang “ons Indië” was geweest.
Maar in 1947 werd ook een Elfstedentocht gereden en we hadden de literaire doorbraak van Gerard van het Reve.
Ad van Liempt is auteur, journalist en TV programma maker. Hij is de geestelijk vader van het televisieprogramma “Andere Tijden” en
was enkele jaren hoofdredacteur van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. Hij heeft een groot aantal boeken geschreven over historische
onderwerpen en is momenteel lector onderzoeksjournalist aan de Hogeschool van Utrecht.
Hij kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam voor zijn boeken over de oorlog en kreeg de Beeld en Geluidsoevreprijs
voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse televisie.
De lezers van het historisch Nieuwsblad kozen hem tot historicus van het jaar.

De lezing vindt plaats op donderdag 23 november in ‘De Acker’,
Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur. De zaal is
open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden. Belangstellende
niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage 5 Euro).