Ma 12 november 2018

Lezing Delfia Batavorum "Van spoor naar stad"

Van de Mandelezaal, PrinsehofOp maandag 12 november 2018 organiseert Delfia Batavorum de lezing

"Van spoor naar stad", welke wordt verzorgd door Isidoor Hermans en Jaap van den Bout

Isidoor Hermans en Jaap van den Bout laten op maandag 12 november zien hoe Spoorzone Delft zich in het afgelopen decennium heeft ontwikkeld. Aanvankelijk was vooral de aanpassing van het spoor zichtbaar: een tunnel verving het viaduct en er kwam een nieuw station/stadskantoor. Ondertussen werd hard gewerkt aan de plannen voor de omgeving: Nieuw Delft. Op basis van de visie van de Spaanse stedenbouwkundige Joan Busquets heeft het bureau van Jaap van den Bout de uitwerking gemaakt, die nu stap voor stap gerealiseerd wordt in Nieuw Delft en die de stad (oost en west, noord en zuid) weer tot een geheel gaat maken. Met de ontwikkeling ‘Van Spoor naar Stad’ laat Delft zien hoe ze opnieuw geschiedenis schrijft.

Isidoor Hermans is vanaf 2014 door de Gemeente Delft ingehuurd als directeur voor het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS). Hij heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht en later een MBA-studie gedaan aan de Universiteit van Twente. Tot 2007 was hij werkzaam in de spoorsector en heeft hij als projectmanager leiding gegeven aan de ontwikkeling en realisatie van o.a. Randstadrail en OV-terminal Den Haag. Daarnaast was hij o.a. als adviseur betrokken bij organisatie- en veranderingsprocessen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zusterorganisaties van NS en ProRail. Sinds 2007 werkt hij als zelfstandig adviseur.

Jaap van den Bout studeerde aan de TU Delft/faculteit Bouwkunde. In 1980 kwam hij bij de Dienst Stadsontwikkeling Rotterdam als stedenbouwkundig ontwerper, waar hij onder andere werkte aan een tweetal stedelijke herstructureringsprojecten: het Drinkwaterleidingterrein en de Kop van Zuid. In 1994 startte hij de maatschap Palmboom & van den Bout dat inmiddels is uitgegroeid tot Palmbout Urban Landscapes.

Datum: maandag 12 november 2018
Aanvang lezing: 20:00 uur
Locatie: Van de Mandelezaal, toegang via Waalse Kerk, zijingang Museum Prinsenhof