Do 22 maart 2018

Lezing "Geschiedenis van het Haagse industriegebied "De Binckhorst" in Voorburg

De Voorhof, Herenstraat 77, VoorburgOp donderdag 22 maart organiseert de Historische Vereniging Voorburg de lezing " "Geschiedenis van het Haagse industriegebied "De Binckhorst" : 

De HVV viert feest, we bestaan dit jaar 25 jaar. In de loop van het jaar organiseren we voor onze leden een aantal feestelijke activiteiten. We beginnen met een lezing over de Binckhorst door de heer Koos Havelaar, voorzitter van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE). Hij zal een verhaal vertellen over de geschiedenis van het Haagse industriegebied "De Binckhorst". De SHIE heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Dat staat beschreven in de publicatie "De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging". Hierin wordt meer dan een eeuw historische ontwikkeling geschetst.

Na de pauze zal de 'App' worden geïntroduceerd, die op basis van het onderzoek van de SHIE is gecreëerd.

De SHIE bestaat net als de HVV 25 jaar en zolang is de heer Havelaar bij het werk van de stichting betrokken.

In 1907 verrees de tweede Gemeentelijk Gasfabriek in de Binckhorstpolder. Kort daarop kocht de gemeente Den Haag het gebied van de gemeente Voorburg. De Binckhorst zou daarna nog lang grotendeels onbebouwd blijven. De ontwikkeling van het terrein verliep door de opstelling van de NS en de vestiging van de begraafplaats St. Barbara ook anders dan was voorzien. Meer op 22 maart!