Do 8 november 2018

Lezing HV Maassluis: Historische avond over de scheepswerf Zorg en Vlijt, de bouw van "Den Eerste Snik" en over de Trekvaart route Maassluis-Delft

Theater Koningshof, Uiverlaan 20 te Maassluis

HISTORISCHE AVOND

Op donderdag 8 november 2018, 20.00 uur, organiseert de Historische Vereniging Maasslui een Historische Avond in Theater Koningshof, Uiverlaan 20 te Maassluis over DE HISTORISCHE SCHEEPSWERF ‘ZORG EN VLIJT’, DE BOUW VAN ‘DEN EERSTE SNIK’ en DE TREKVAARTROUTE MAASSLUIS-DELFT.

De geschiedenis van de Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’ die in 1879 op het Schanseiland gevestigd werd, de oprichting in 2015 van de Stichting Historische Scheepswerf ‘Zorg en Vlijt’, doelstelling en ontwikkeling tot op heden, de bouw van een authentieke trekschuit:

Het komt allemaal aan de orde op 8 november a.s. tijdens de Historische Avond van de Historische Vereniging Maassluis.

Frank Baart (bestuur ‘Zorg en Vlijt’) vertelt over en toont beelden van de roemrijke geschiedenis van deze Maassluise werf en het idee en ontstaan van de Stichting Historische Scheepswerf anno 2015. De ‘nieuwe’ werf gaat o.a. werk bieden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt middels een leerwerktraject. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden na opgedane ervaring en opleiding door te stromen naar de arbeidsmarkt.

Hans Ploeg (bestuur ‘Zorg en Vlijt’ en projectleider ‘Den eerste Snik’) zal de specifieke ontwikkelingen van de bouw van de authentieke trekschuit toelichten, mede aan de hand van spectaculaire 3D-beelden. De Maassluise scheepsbouwer Leendert Hoogendam bouwde rond 1700 op zijn werf op het Schanseiland 19 trekschuiten van het type ‘Snik’.

Na de pauze zal Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en historicus, spreken over de trekvaartroute Maassluis-Delft. Aan bod komt de geschiedenis  en de toekomstige ingebruikname van de authentieke trekschuit met startpunt in Maassluis.

De Historische Avond wordt georganiseerd voor leden van de Historische Vereniging Maassluis. Behalve voor uw eigen drankje zijn er geen kosten aan de avond verbonden. Ook niet-leden zijn welkom (en kunnen natuurlijk lid worden) in de Koningshof, zaal Lepelaar, donderdag 8 november om 20.00 uur.