Ma 15 oktober 2018

Lezing HV Oud Pijnacker "M.C. Escher"

De Acker, park Berkenoord 2, PijnackerMaurits Cornelis Escher (Leeuwarden 1898 - Hilversum 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. 

Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer)boeken gebruikt. 

Hij creëerde onmogelijke ruimtelijke objecten. Een voorbeeld hiervan is Klimmen en dalen. Op deze prent lopen mensen op een soort wenteltrap met maar één wenteling, maar waarvan begin en einde aan elkaar zijn vastgemaakt, zodat de mensen steeds kunnen klimmen zonder ooit hoger te komen.

Dit jaar is er een tentoonstelling over Escher in de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden en uiteraard in Den Haag in het Eschermuseum.

De lezing wordt gegeven door Mickey Piller die een expert is op het gebied van Escher. Zij studeerde in Gent kunstgeschiedenis en studeerde af op Marcel Duchamp. Ze was journaliste bij HP en NRC en was van 2002 tot 2015 eerste conservator in het Eschermuseum in het Paleis. Zij schreef een baanbrekend werk over Escher met name voor een tentoonstelling in Rio de Janeiro. Ze werd ridder in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor de grote impuls die zij het werk van Escher nationaal en internationaal heeft gegeven. 

De lezing vindt plaats op maandag 15 oktober 2018 in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden. Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage € 5).