Di 16 oktober 2018

Lezing Vereniging Noitdorpsche Historiën: "Ontstaansgescheidenis van de oude Hollandse windemolens"

Boerenstal achter Eetcafé 1837 Kerkweg Nootdorp

De Vereniging Noitdorpsche Historiën organiseert op dinsdag 16 oktober deze lezing, die wordt verzorgd door Tinus Verwijmeren:

Vermoedelijk hebben deelnemers aan de Kruistochten in de 12e eeuw gezien, dat in het Midden Oosten de (woestijn)wind gebruikt werd om een raamwerk met daaronder een maalsteen te laten draaien. In NW Europa moest men een molden (met maalinrichting) proberen te bouwen, die naar de windrichtin gedraaid kon worden. Zo ontstond rond 1200 de standerdmolen. Het duurde bijna twee eeuwen voordat een molen gebouwd kon worden, waarbij vanuit de bovenas door een holle paal een scheprad aangedreven kon worden. Deze wipmolen was dus het eerste type poldermolen. Weer duurde het bijna twee eeuwen, voordat het lukte om een molen te bouwen, waarvan alleen het bovenste degeelte (met de wieken, de bovenas en het grote tandwiel) gedraaid hoefde te worden: de bovenkruier.

Zo behandelt Tinus Verwijmeren (die jarenlang molenaar is geweest op de molen Windlust in Nootdorp) de diverse molentypen.

De deuren van de zaal gaan open om 19.45 u en de lezing begint om 20 u. Het welkomst kopje koffie is gratsi, andere consumpties zijn voor eigen rekening..

Graag even melden dat u komt via info@noitdorpsche-historien.nl , zodat er rekening kan worden gehouden met de consumpties.