Di 9 januari 2018

Lezing "Winter in Pijnacker" in Pijnacker

Bibliotheek Oostland< Julianalaan 47, Pijnacker

Op dinsdag 9 januari organiseert het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing plaats over “Winter in Pijnacker”. We blikken dan terug op de winters van weleer.

In de crisistijd rond 1933 werden hardrijwedstrij-den georganiseerd met prijzen als een ham, een worst of een zijde spek. Er werd fanatiek gestreden op 10 januari 1941 op de veilinghaven in Pijnacker. Op dezelfde dag werd een wedstrijd “schoonrijden” uitgeschreven met voorschriften als ”dat de knieën gestrekt zullen zijn en er geen misslagen worden gemaakt”. De winter van 1941-1942 was de koudste sinds 1789. De Laanvaart en de Plas van Buijsen waren tot op de bodem bevroren en veel vissen overleefden het niet. In de hongerwinter 1944-1945 was er niet meer tegen de kou op te stoken er was zelfs sprake van weersoverlast, met hier en daar meer dan 40 centimeter sneeuw. Pas halverwege maart kwam er een einde aan de winter.

Dergelijke verhalen kunt u meebeleven tijdens de lezing. Wilt u meebibberen: trek een warme jas aan, zet een wollen muts op, wij wachten op u!

Deze avond vindt plaats op dinsdag 9 januari 2017 in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Ook belangstellende niet-leden zijn van harte welkom (bijdrage € 5).

Over dit zelfde onderwerp, Winter in Pijnacker, is vanaf 8 januari in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen, die de medewerkers van het Historisch Informatie Punt (HIP) weer met grote zorg hebben samengesteld.