Nieuws: Rijswijk en regio

Open Monumentendag 2018 in weekend 8/9 september >>>>>>

2 juni 2018


Het thema voor Open Monumentendag 2018 is ‘In Europa’. Dit sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Er wordt weer hard gewerkt en veel vergaderd om ook dit jaar Open Monumentendag in Rijswijk tot een succes te laten zijn.

Met het onderwerp “In Europa” kun je veel kanten op. Wij zijn onderdeel van “Europa”, zowel geografisch als politiek. Een continent van veel volkeren, culturen, landen, talen en religies, waar soms de tegenstellingen worden uitvergroot, maar ook vaak de verbinding wordt gezocht. Dat laatste is wat de Werkgroep Open Monumentendag van de HVR wil. Daarom is intensiever dan in voorgaande jaren contact gelegd met het bestuur en de organisatie van het Strandwalfestival, om elkaars activiteiten en festiviteiten te versterken en verbreden. Uit deze samenwerking komt onder andere voort dat onze Werkgroep het thema “Vrede van Rijswijk” in samenwerking met basisschool Het Kristal, met name voor de jeugd op een bijzondere manier uitwerkt. Ik houd het nog even spannend; in het programma dat later verschijnt zal duidelijk worden hoe dit wordt ingevuld. In elk geval zal een deel van het dit programma plaats vinden op de Van Vredenburchweg, na opening van het Strandwalfestival door onze burgemeester Michel Bezuijen. Maar om de festiviteiten meer “het oude centrum” in te trekken zal er ook het nodige te doen zijn op het Museumplein in de Herenstraat.

Recent heeft wethouder Marloes Borsboom de “Kunstroute” gelanceerd als onderdeel van de app “Rondje Rijswijk”. Het is de bedoeling dat er vanuit de gemeente nog meer routes op worden geplaatst. Zoals bekend is deze app vanuit onze werkgroep uitgewerkt met enkele monumentenroutes, maar biedt de applicatie nog veel meer mogelijkheden voor wandel- of fietsroutes. Organisaties of bedrijven die hierin zijn geïnteresseerd kunnen contact opnemen met onze Werkgroep om tegen geringe kosten een eigen route op de app te plaatsen!

Zodra het programma is vastgesteld zal dat ook op deze website worden gepubliceerd. Houdt u 8 september  en 9 september vast vrij in uw agenda voor bezoeken aan interessante monumenten, die in het kader van Open Monumentendag te bezichtigen zijn. De opening zal door de wethouder voor Cultuur, Marloes Borsboom, gebeuren, om 11.00 uur in de Oude Kerk in de Herenstraat. U bent u van harte welkom!

De Werkgroep Open Monumentendag van de HVR