Nieuws: Rijswijk en regio

Dag van de architectuur den Haag 20 mei 2017 >>>>>

20 mei 2017

Dag van de Architectuur geeft het publiek op zaterdag 20 mei de kans de bijzondere gebouwen van Den Haag van binnen te beleven. Talrijke gebouwen in de stad, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, openen tijdens deze dag hun deuren.

De 15e Dag van de Architectuur Den Haag wordt feestelijk geopend door Joris Wijsmuller, wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur. Dit vindt plaats in het Centraal Informatiepunt dat voor de gelegenheid is gevestigd in de hal van het allernieuwste onderkomen van de Universiteit Leiden, Campus Den Haag, locatie Wijnhaven.

Grenzeloze kennisstad
Deze plek sluit naadloos aan bij het thema van dit jaar: Grenzeloze kennisstad; want Den Haag transformeert in rap tempo van ambtenarenstad naar bruisende kennisstad, mede door vestiging van vele nationale en internationale kennisinstituten.

Op de ‘Spaanse trappen’ in de hal zullen tussen 10 en 14 uur voor iedereen toegankelijke inloop lezingen gehouden worden door onder andere Vincent Smit (Haagse Hogeschool), Miriam van de Kamp (cultuursocioloog), Heleen Weening (Duurzaam Den Haag), Ton Voets (KIVI), Nico van Buren (Platform 31), Wouter Tooren (Bureau Eyckveld) Dorte Kristensen (Atelier Pro Architekten). De sprekers zullen vanuit hun discipline hun inzichten over de betekenis van kenniseconomie voor Den Haag en haar inwoners delen met het publiek.

Topzeilcentrum
In Scheveningen is het net opgeleverde Nationaal Topzeilcentrum te bezichtigen. Verder krijgt men de unieke kans om Plein 23 (het Depot van de Tweede Kamer) te bezoeken. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (De Resident), Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties openen hun deuren. In de Kortenaer kunnen appartementen van bewoners bekeken worden onder leiding van de architect en in De Tempel (afdeling Archeologie en Natuur- en Milieueducatie van de gemeente) komt de Dag van de Architectuur samen met het Festival Design Kwartier.

UrbanFarmers
De Raad van State heeft – naast de rondleidingen door het gebouw – dit jaar een bijzonder onderdeel: middels een interactieve workshop kan men ervaren hoe een bestuursrechtszaak bij de Raad van State in zijn werk gaat en verloopt. De UrbanFarmers, vieren hun eerste verjaardag op deze Dag, met extra lange rondleidingen.

Er is een fotowedstrijd voor jongeren en er zijn meerdere fiets- en wandeltochten en speciale architectuurrondvaarten. Voorafgaand aan de Dag van de Architectuur is vanaf 8 mei in het stadhuis, de fototentoonstelling ’Buildings are not boring’ te zien van Renske Derkx. Op Instagram verzamelde zij met deze kleurrijke foto’s al meer dan 10.000 volgers.

Let op: verschillende locaties zijn alleen op voorinschrijving te bezoeken (via de site); de voorinschrijving start op 10 mei 09.00 uur. Ook dient men (bij rijksgebouwen) altijd legitimatie mee te nemen en is fotograferen niet in alle gebouwen toegestaan.

Organisatie
De Dag van de Architectuur is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). In Den Haag wordt het programma samengesteld door de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag in samenwerking met BNA Kring Haaglanden, gemeente Den Haag, Haags Architectuur Café (HaAC) en Den Haag ArchiGuides.

Voor meer informatie: www.dvda-denhaag.nl