Di 4 september 2012

HVR-lezing "Hofwijck als uniek voorbeeld van 'Groen van Toen'" door Kees van der Leer

Gebouw Hofrust



Het thema van Open Monumentendag 2012 (OMD) is "Groen van Toen".
Deze lezing sloot aan bij dit thema en ging vooraf aan de OMD, welke dit jaar werd gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september.

Een mooi voorbeeld van historisch groen is de in 2005 gerestaureerde tuin van Hofwijck in Voorburg. Toen Constantijn Huygens rond 1640 deze buitenplaats aanlegde wilde hij een stukje paradijs op aarde terugbrengen en hij meende het geheim ontdekt te hebben hoe dit kon worden gerealiseerd. Zo werd Hofwijck een aards paradijsje met een unieke bomentuin, vol gastvrijheid, vermaak en bezinning, met als topattractie de boomgaard.

Maar het was ook een paradijsje waar langsvarende kwaadsprekers hun gal over spuwden. Hofwijck zit vol symboliek met diverse verwijzingen naar de vergankelijkheid van dit aardse leven. Opmerkelijk daarbij zijn de grafdichten die Huygens maakte voor zijn tuinlieden, vaak al vooraf bij hun benoeming.

Aan het einde van de lezing werd verteld over het heuse florilegium, dat Huygens verborg in het grote gedicht dat hij schreef over zijn buitenplaats.

Ook werd kort ingegaan op de lof die Huygens dichtte op Rijswijk en op zijn correspondentie over zijn dennenbomen met Laurens Buysero, de eigenaar van de Rijswijkse buitenplaats Duinzight.

Drs. Cornelis Leendert (Kees) van der Leer werd na zijn economiestudie docent en conrector aan het Zandvlietcollege in Den Haag. Als bewoner van een bijzondere buitenplaats in Voorburg, werd zijn belangstelling gestimuleerd voor andere buitens en bijzondere huizen, met name in Zuid-Holland. Inmiddels verschenen hierover diverse publicaties  van zijn hand, waarin niet alleen opmerkelijke bewoners centraal staan, maar ook de bijzondere tuinen en hun fascinerende verhalen. Vanaf 1990 is hij als bestuurslid van de Cremersstichting betrokken bij het beheer van een belangwekkende collectie boeken op het gebied van historische buitenplaatsen in al hun facetten.

Voor een bibliografie en verdere informatie zie: www.keesvanderleer.nl