Di 22 maart 2011

HVR-lezing over de oude schoolplaten van Jetses en Isings

Gebouw HofrustOp dinsdag 22 maart heeft de heer Drs. Johan Knoester, Consulent Provinciaal Historische Centrum bij het Erfgoedhuis Zuid Holland en tevens voorzitter van de Historische Vereniging Nieuwerkerk a/d IJssel, een lezing gehouden over de schoolplaten van Jetses en Isings en hun geschiedenis. Ze werden vroeger op de lagere school gebruikt ter ondersteuning van het onderwijs.
Cornelis Jetses (bekend van "Ot en Sien" en van het leesplankje "Aap-Noot-Mies") heeft 22 schoolplaten getekend, met onderwerpen als het leven op en om de boerderij en diverse beroepen, als de schelpenvisser en de metselaar.
J.H. Isings heeft alleen historische taferelen getekend. Eén daarvan is een gebeurtenis uit de Rijswijkse geschiedenis: "Een Hagenpreek bij de Hoornbrug bij Rijswijk" !
U kunt deze plaat zien hangen in de ontmoetingsruimte van Gebouw Hofrust. De spreker ging uitvoerig in op het levensverhaal van beide tekenaars, waarna hij een keur van platen liet zien en daarbij vertelde over opbouw en inhoud van de platen, geïllustreerd met teksten van de tekenaars.