Di 8 oktober 2019

Lezing Genootschap Oud-Westland "Nicolaes Kruikius, de maker van de Atlas van Delfland, 1712"

de Hoornbloem, Kon. Julianaplein 1 te Den HoornHet Genootschap organiseert deze lezing op dinsdag 8 oktober, welke wordt verzorgd door Jacques Moerman.

Groot is de betekenis van de atlas, die de landmeter Nicolaes Kruikius of Cruquius (1678-1754) van het gebied van het Hoogheemraadschap Delfland maakte. Uitzonderlijk gedetailleerde kaarten leveren een schat aan informatie op voor onderzoekers en liefhebbers. 

Kruikius staat in de context van andere kunstenaars en wetenschappers in Delft, die oog hadden voor het "kleine". Naast zijn cartografisch werk was de landmeter ook in andere opzichten een genie. Als eerste verrichte hij in Nederland meteorologische metingen en maakte hij een plan voor de droogmaking van de Haarlemmermeer. Zijn levensgeschiedenis wordt geschetst. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan zijn voorgangers in Delfland.

In het tweede deel van de lezing wordt het belang van de informatie op de kaarten van Delfland besproken. Onderwerpen die passeren betreffen de wording en het gebruik van het landschap, de ontwikkeling van kastelen en buitenplaatsen em de ligging en samenstelling van boerderijerven en molenplaatsen.

Jacques Moerman is historicus en heeft eerder ook voor de HVR diverse lezingen verzorgd. Een van zijn specialisaties is de cartografie.

De lezing begint om 20.00 u.