Zo 6 oktober 2019

Westlands Museum "Lezing en proeverij: wijn uit de Gouden Eeuw"

Westlands Museum Middelbroekweg 154 HonselersdijkLezing en proeverij: "Wijn uit de Gouden Eeuw"

Datum: 06 okt 2019

Prijs: € 10,00 p.p.

Anno 2019 kent Nederland in iedere provincie wel een aantal wijngaarden. Niet alleen Limburgse wijn zit in de lift, ook wijn uit Gelderland, Friesland, Zeeland en Zuid-Holland wordt steeds bekender. Ook in vroeger eeuwen stonden er al wijnstokken in Zuid-Holland; vooral de buitenplaatsen blijken in die wijnbouwgeschiedenis van Nederland een belangrijke rol te spelen. Tijdens een lezing met proeverij neemt historicus en vinoloog Mariëlla Beukers je mee naar de wijnstokken op de buitenplaatsen, en vertelt zij aan de hand van bijzonder beeldmateriaal uit tal van Nederlandse collecties het verhaal van wijnbouw in Nederland, van de Romeinse tijd tot nu. Uiteraard is er ook aandacht voor de wijn in het glas; Mariëlla zal een aantal wijnen meenemen en laten proeven die aan tafel bij een rijke landeigenaar uit de Gouden Eeuw in de smaak zouden zijn gevallen.

Mariëlla Beukers is onder andere wijnschrijver en combineert dit werk met een functie in de erfgoedsector. Zij is auteur en mede-auteur van diverse boeken, waaronder een over moderne Nederlandse wijn, Wijn van eigen bodem, en een over de lange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben: Wijnkronieken, Twintig eeuwen Nederlanders en wijn.

De lezing en proeverij van Mariëlle Beukers vindt plaats in de 'Hooiberg' van ons museum en start om 14.00 uur. Aanmelden vooraf is benodigd. Dat kan via het aanmeldingsformulier op de website: https://www.westlandsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/agenda. Na versturing van je aanmelding (kan voor meerdere personen tegelijk), krijg je direct een verzoek tot betaling. Pas na betaling is je inschrijving definitief.