December 2013: Een stap terug in de tijd: Klein Museum de SleutelEen stap terug in de tijd: Klein Museum de Sleutel

Naast het 'grote' Museum Rijswijk kent onze woonplaats nog een museum en wel het particuliere 'Klein Museum De Sleutel' , aan de Rembrandkade 85. Sinds 2005 is het open voor publiek. Ria en Ed van der Ziel hebben hun verzamelhobby zichtbaar gemaakt door hun collectie gebruiksvoorwerpen uit de jaren vijftig en zestig permanent ten toon te stellen in de vorm van kleine winkeltjes. Van huis uit zijn ze verzamelaars en tegenwoordig halen ze hun nieuwe stukken uit verschillende bronnen. Uit de inboedel van een winkelier die er mee ophoudt bijvoorbeeld, zoals het interieur van de oude apotheek Van Laren aan de Laan van Meerdervoort. Ook krijgen ze spullen van bezoekers aangeboden en gaan ze naar beurzen en boedelveilingen. Bovendien leveren hun tochten langs het grofvuil soms ook waardevolle dingen op.
In de voorkamer is een kruidenierswinkeltje ingericht. De kasten  en toonbanken zijn zelfgemaakt, de vitrine- en opbergkasten hebben ze gekregen of op rommelmarkten gevonden.
Bij binnenkomst stapje meteen terug in de tijd door de vele originele verpakkingen met inhoud van bijvoorbeeld Calvé slaolie, papieren puntzakken, weegapparaten en emaille reclameborden. Je realiseert je meteen dat veel merken ondertussen verdwenen zijn, zoals Radion, Skip, Exota en Wilson. 
In de achterkamer is een tabakswinkeltje. Veel verdwenen merken, zoals Chief Whip en Miss Blanche zijn hier nog voorhanden. Een uniek stuk is een sigarenknipper met aansteker. Arie van Leeuwen heeft een groot aantal sigaren- en sigarettenverpakkingen geschonken, toen hij stopte met zijn supermarkt aan de Kerklaan.Er zijn ook enkele vitrines met oud speelgoed, waaronder blikken bromtollen. Ook kantoorbenodigdheden hebben hier een plekje gevonden, te zien zijn onder andere: een oude typemachine, inktflesjes van Talens en Gimborn en lijm van Gimgom.
Verder zijn er nog een verfwinkeltje annex sleutelmakerij, een kapperswinkel, een schoenmakerij en een fietsenmakerij met een originele brommer. Mist men nog iets? Het is er ongetwijfeld te vinden. Wat te denken van drogisterijartikelen, naaigerei, elektrische gebruiks­voorwerpen en fotomateriaal?
En nog zijn niet alle plannen verwezenlijkt. Ria en Ed zijn steeds bezig om nog meer beroepen te kunnen laten zien aan de hand van interieurs en objecten. Zo hebben ze plannen voor een apotheek, een wasserij en een groentewinkel.
Om dit alles te realiseren zal van de tuin een dorpsplein gemaakt worden, waaraan dan  diverse winkeltjes zullen komen te liggen.
Wie zin heeft in een 'sentimental journey' kan het museum op zondagmiddag van 13 tot 16 uur bezoeken.
Website: www.museum-desleutel.nl

Dit artikel verscheen in december 2013 in Groot Rijswijk