Juni 2012: Vlietzicht: van herenboerderij tot drukbezocht partycentrum



Vlietzicht: van herenboerderij tot drukbezocht partycentrum

Wie heeft niet wandelend, fietsend of varend langs of op het Jaagpad in Rijswijk niet de sfeervol aan de Vliet gelegen voormalige herenboerderij Vlietzicht gezien?
Deze boerderij is gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer die ook de boerderij Paulinaburch aan de lange Kleiweg liet bouwen.
Vlietzicht is gelegen op het grondgebied van de voormalige buitenplaats Elsenburg. Een buitenplaats bestaat veelal uit een herenhuis,een tuin en een of meerdere bijbehorende boerderijen.  De aankoop van grond en herenhuis was een aantrekkelijke geldbelegging, maar ook de opbrengst van de meestal verpachte boerderij was niet onbelangrijk voor de eigenaar.
De boerderij is van het voor Zuid-Holland veel gebruikte langhuistype. Het stalgedeelte springt iets in ten opzichte van het woonhuis. Het woongedeelte is opvallend groot, waaraan valt te zien dat het om een herenboerderij gaat.
De voorgevel van Vlietzicht is opgetrokken in Hollandse neorenaissancestijl; deze in rode baksteen opgetrokken symmetrische trapgevel is rijk gedetailleerd en in de horizontale gepleisterde sierbanden, ook wel speklagen genoemd, staat het bouwjaar en naam van de boerderij.
Apart is de rechthoekige schuur die bijna even groot is als de boerderij en in dezelfde stijl is opgetrokken; de schuur is aan de voorzijde eveneens voorzien van een fraaie symmetrische trapgevel.
Niet onopgemerkt mag het toegangshek uit ca 1890 blijven, dat het begin van de oprijlaan markeert. In de tuin die is omgeven door een haag staat een beeldbepalende rode beuk.
Boerderij, schuur en toegangshek maken onderdeel uit van het boerderijcomplex Vlietzicht en genieten een beschermde status vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.
Rond 1850 kwamen de buitenplaats Elsenburg en het oude Vlietzicht via vererving in het bezit van de familie Repelaer. Circa 1900 vormen vijf nazaten de maatschap "tot het exploiteren van verschillende onroerende goederen"; hiertoe behoort niet alleen Vlietzicht en omliggende landerijen, maar ook het er naast gelegen stoomgemaal.
Na de dood van de laatst overgeblevene van de maatschap worden alle bezittingen in 1934 geveild in het Venduehuis te Den Haag. Vlietzicht en omliggende landerijen worden gekocht door een bankier in Den Haag en vele jaren gebruikt voor akkerbouw en veeteelt.
In 1966 koopt de gemeente Rijswijk het geheel. Een deel van de grond wordt doorverkocht aan het industrieschap Plaspoelpolder en een deel wordt gebruikt voor de aanleg van het Elsenburgerbos.
Rond 1985 verkoopt de gemeente Rijswijk Vlietzicht met de bedoeling om er een horecagelegenheid te vestigen voor de in de eerste alinea genoemde passanten.
Dit heeft slechts een heel korte tijd geduurd; nu is er een partycentrum gevestigd.
Het boerderijcomplex is door het aanwijzingsbesluit van 25 april 2001 door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed tot Rijksmonument benoemd. 

Dit artikel verscheen in juni 2012 in Groot Rijswijk