Jaaroverzicht 2023
Historische Vereniging Rijswijk
Hans van Rossum
De vereniging
2023 was weer een “ normaal “ jaar voor de HVR na alle coronaperikelen en de nasleep daarvan.
Het ledenbestand groeide tot boven de 400 naast de ruim 50 relaties.
Tijdens het verslagjaar werden twee Algemene Ledenvergaderingen ( ALV ) gehouden op 23 mei en op 21 november.
Op 21 november werd na de lezing ( zie hiervoor verderop onder Bijeenkomsten ) het eerste exemplaar van het jaarboek 2023 uitgereikt aan de burgemeester van Rijswijk, mevrouw Huri Sahin.
Aansluitend werden de jaarboeken uitgereikt aan de auteurs en de leden. Verder ontvangen alle aanwezige leden het boekje Verteld Verleden dat is samengesteld door de gelijknamige werkgroep.
Financiën
De cijfers over 2023 vertoonden het vaste beeld van eerdere “normale” jaren waarbij de reguliere uitgaven en inkomsten elkaar in evenwicht hielden bij bedragen rond de twintig duizend euro totaal.
De bestemmingsreserves bleven op peil. Vast punt van de penningmeester is de discussie met de gemeente over de afrekening van de gemeentelijke subsidie van rond vijf duizend euro. Een positief saldo van de HVR moet dan afgeroomd worden. Gelukkig stemt de gemeente wel in met een reservering van twee duizend euro voor ons lustrumjaar.
Werkgroepen binnen de HVR
Werkgroep Verteld Verleden
De veertiende editie van “Het kleine boekje” is verschenen met wederom zes portretjes van plaatsgenoten met bijzondere verhalen opgetekend door de werkgroepleden. Dit waren Paul Schott ( voorzitter ) . Marty Thieleman, Izaak Kijlstra, Marianne van Rossum, Jan van de Blanjevoort, Joyce van Middelkoop en Jole van Wijk van Brievingh.
Werkgroep Rijswijk Verbeeld
Beeldmateriaa over Rijswijk uit particuliere bron danwel publiek wordt aangeboden, verzameld of opgevraagd. Na selectie is ofwel onze site de bestemming ofwel Museum Rijsijk
Het grote digitaliseringsproject van materiaal van Omroep Rijswijk nadert zijn voltooiing.
Bijzonder materiaal dit jaar waren twee zwart-wit amateurfilms van sportdagen voor Rijswijkse gemeenteambtenaren uit 1948 en 1957.
De werkgroep bestaat uit Fred Kuipers, Marco Hendrikse, Theo Spierenburg en Hans van Rossum.
Werkgroep Jaarboek
De redactie bleef ongewijzigd en bestond uit Ruud Poortier ( eindredacteur ), Joke van Wijk van Brievingh, Rob de Mooy, Frans Holtkamp en Marty Thieleman.
De aangeleverde copij was weer als vanouds en van goed niveau.
Dit jaar weer wel een themakatern en wel “melkveehouderij in Rijswijk” van de hand van Frans Holtkamp.
Joop van Munster was weer onze ijverige en succesvolle advertentieacquisiteur, Paul de Boer de vormgever en drukkerij Scholma voor de productie.
Werkgroep Open Monumentendag
Na corona was onder bezielende leiding van een nieuwe voorzitter in de persoon van Gerard Koster
weer een werkgroep OMD opgestart. Leden zijn Elisabeth Rijkels-Visser, Bas de Groot en Ger Visser.
Voortbordurend op het landelijke thema werd toch een plaatselijk accent gelegd met een opening in de orangerie van villa Welgelegen op zondag met een causerie van Arman Sahin, verbonden aan het Rijksmseum. Nieuw bij de opengestelde monumenten was het pand haag-en delftzigt met veel publiek waardoor een deel teleurgesteld moest worden.
Bestuur
Het bestuur vergaderde zeven maal.
De samenstelling is als volgt:
Hans van Rossum, voorzitter
Ger Visser. penningmeester
Vacature, secretaris
Heilina van Putten,tweede secretaris
Joke van Wijk van Brievingh, lid, tevens redactie Jaarboek,
Fred De Koning, lid en materiaalbeheerder
Als dank en voor communicatie onderling werd in mei een brede vrijwilligersborrel georganiseerd.
Aktiviteiten
Rondleidingen werden dit jaar gehouden in Cromvliet, Leeuwendaal ( o.a. tijdens Kunst ter Plekke ), Oud Rijswijk en Rijswijk Zuid ( Pasgeld/ ’t Haantje ). De laatste is ook toegevoegd aan de app Rondje Rijswijk bij gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek in de reeks titels van de SRHP
Met de gemeente werd een proef afgesproken om in de welkomstbrief van de gemeente voor nieuwe inwoners ook een rondleiding Oud Rijswijk aan te bieden. Dit project start in 2024.
Voor de opstelling van een plan van aanpak Landgoederenzone deel 1 werd materiaal en informatie aangeleverd.
Per brief aan het College van B&W en afschrift aan de Gemeenteraad werd aandacht gevraagd voor de steeds verder oprukkende gesloten fronten ( o.a. met grote reclames ) van winkelpanden in het winkelgebied van Oud Rijswijk. Naar aanleiding hiervan vond een werkbespreking plaats met onder anderen de wethouder Economische Zaken. Ook werd aandacht gevraagd voor aspecten van welstand rond panden van monumentale waarde.
Lezingen werden gehouden voor Probus Rijswijk ( thema Rijswijkse geschiedenis ) en de flatvereniging Belvedere ( quiz ).
Medewerking werd gegeven aan een fotoproject ter verfraaiing van de entreehal van een flat aan het Ruysdaelplein.
Bij de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en 7 oktober werden bloemen gelegd.
Het project Struikelstenen, begeleid door ons erelid Wim Dammers, kende drie momenten in dit jaar.
Op 15 september werd de eerste steen gelegd vanwege een Rijswijkse verzetsstrijder in de Da Costalaan/ hoek Beetslaan.
In oktober tweemaal vier stenen voor vermoorde Joodse families, in de Oranjelaan en de Regentesselaan. Bij de laatste vier werd ook een bijeenkomst in Societeit Amicitia georganiseerd in samenwerking met de familie.
Bij toeval werd onze aandacht gevestigd op de aanwezigheid van een vooroorlogse openbare schuilkelder op de hoek Haagweg/Herenstraat en kon bij hoge uitzondering ter plekke een inspectie uitgevoerd worden.
Het Strandwalfestival herleefde na corona dit jaar met ook een stand van de HVR en promotie van de OMD. De locatie is nu meer gekoppeld aan het Huis van de Stad. Ook het eerste Cultuur café van 2023 is daar gehouden
Bij de ( her ) opening in november van het stadhuis aan de Generaal Spoorlaan besloot het bestuur aan de gemeente een historisch cadeau aan te bieden. Dit als sluitstuk en zoenoffer tussen gemeente en HVR na de jarenlange strijd en discussie over dit gebouw. Het cadeau was in perkamenten kaft uit 1697 de gedrukte tekst van de notulen en inhoud van de Vrede van Rijswijk.
Bijeenkomsten
Op 7 februari werd in het Museum Rijswijk een zeer druk bezochte lezing verzorgd door conservator erfgoed Arjan Kwakernaak over de Hoornbrug bij gelegenheid van het verschijnen van deel 3 in de subserie Iconen van Rijswijk van de SRHP.
Op 21 maart sprak Jan van der Mast over het Agnetapark, woongebied rond de Gistfabriek te Delft.
De Monumentenwacht, 50 jaar was het onderwerp op 25 april door Leo Bridie.
Na de pauze op de ALV van 23 mei besprak Timo Waarsenburg gebeurtenissen in de geschiedeis van Rijswijk, op luchtige wijze gepositioneerd in de herberg Kuys Witsenburg.
Op 24 oktober verviel wegens ziekte de lezing over de Museumhuizen van de Vereniging Hendrick de Keyser ( ingehaald voorjaar 2024 ) maar was gemeentearcheoloog Hans Koot spontaan bereid in te vallen met een spreekbeurt over zijn opgravingen van het Paleis ter Nieuburch in het Rijswijkse Bos.
Dinsdag 21 november gaf na de ALV en voor de jaarboekuitreiking Elisabeth Rijkels-Visser een persoonlijk verhaal over haar interesses, opleiding, ontwerpen, tentoonstellingen, alles voortbouwend op historie.
Op 19 december tenslotte sprak Sander Wassing over de plunderingen van Den Haag en Rijswijk door Maarten van Rossem in 1528.