Nieuws: Rijswijk en regio

Maurits en Spinola ontmoeten elkaar bij de Hoornbrug in 1608.........

24 februari 2019


De Spaande opperbevelhebber Ambrosio Spinola wordt op 1 februari 1608 opgehaald bij de Hoornbrug door Maurits, Frederik Hendrik en een grote stoet edelen, voor de onderhandelingen over het Twaalfjarig Bestand.

Deze prent is te zien op de tentoonstelling "Johan van Oldebarnevelt - man, macht en moord", die tot 14 april is te zien in het Haags Historisch Museum:

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof gearresteerd op verdenking van hoogverraad. De oude staatsman werd opgesloten, veroordeeld en uiteindelijk na bijna negen maanden gevangenschap op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Nog steeds geldt Oldenbarnevelt (1547-1619) als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder in Den Haag een tentoonstelling aan hem gewijd.

Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord zien met welke uitdagingen en dilemma’s de landsadvocaat te maken had. Historische documenten, schilderijen, spotprenten, politieke en religieuze propaganda, maar ook persoonlijke bezittingen zoals het beroemde ‘stokje van Oldenbarnevelt’, brengen de man en zijn tijd tot leven. In een speciale presentatie over het proces en zijn terechtstelling zal vanaf 16 februari 2019 in Museum de Gevangenpoort o.a. het beruchte beulszwaard te zien zijn.

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, den Haag; www.haagshistorischmuseum.nl