Nieuws: Rijswijk en regio

Nu openbaar: uniek werk van fotograaf Menno Huizinga over Den Haag in WO2 >>>>

10 september 2018


Van schrijnende beelden van de hongerwinter in Den Haag, tot de sloop van wijken voor de bouw van de Atlantikwall en vluchtende NSB’ers op Dolle Dinsdag. Fotograaf Menno Huizinga legde Den Haag in de Tweede Wereldoorlog op unieke wijze vast. De bijna achthonderd foto’s van zijn hand uit de collectie van het NIOD vormen de meest omvangrijke bijdrage aan het WO2 Open Data Depot van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Bekijk de collectie Huizinga en andere open oorlogsbronnen via: bit.ly/OpenOorlogsbronnen   

Menno Huizinga was professioneel fotograaf en lid van de verzetsgroep Ondergedoken Camera. Zijn foto’s komen nu voor het eerst beschikbaar in het publieke domein. In het geheim legde Huizinga - met zijn Leica verborgen in een kaaskistje - de stad Den Haag in oorlogstijd vast. Een fotoserie die hij maakte over de hongerwinter werd naar Engeland gesmokkeld en in april 1945 gepubliceerd in de Londense editie van Vrij Nederland. Daarmee leverde Huizinga een bijdrage aan de bewustwording en verspreiding van kennis over de grootte van de problemen tijdens de hongerwinter. Klik hier om een filmpje terug te kijken dat RTL maakte over de collectie.

Vrijelijk gebruik

Voor veel erfgoedorganisaties is het te tijdrovend om met terugwerkende kracht de juridische status van WO2-collecties te bepalen. Daarom heeft het NOB rond belangrijke oorlogsthema’s bronnen verzameld uit het publieke domein met open gebruikslicenties als CC BY en CC BY-SA. De oorlogsbronnen in het WO2 Open Data Depot-project kunnen vrijelijk worden gebruikt door bijvoorbeeld scholieren in hun werkstuk, in kranten of in documentaires en door conservatoren en curatoren in tentoonstellingen, apps of games.

Naast de open oorlogsbronnen van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, is ook materiaal uit collecties van het Museum Rotterdam, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Regionaal Archief Nijmegen, Museon, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Rijksmuseum en het Nationaal Archief verzameld, met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook internationale instituten als Library and Archives Canada en het United States Holocaust Memorial Museum stelden materiaal publiek beschikbaar.

Digitale toegang tot Nederlandse collectie over WO2

Het NIOD is deelnemer en facilitator van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Dit programma werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. NOB verbindt bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog uit ruim vierhonderddertig instellingen digitaal, en maakt ze zo beter vindbaar en bruikbaar. De groeiende netwerkorgansatie bestaat nu uit bijna tachtig deelnemende instellingen met WO2-collecties, van nationale musea tot regionale archieven en herinneringscentra. De WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl bevat ruim tien miljoen WO2-bronnen. Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds.

Meer weten over het Netwerk Oorlogsbronnen?

Bekijk de uitlegvideo via bit.ly/NOBfilm of ga naar www.oorlogsbronnen.nl.

Foto: sloop van huizen in den Haag ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall