Nieuws: Rijswijk en regio

Rijswijkse struikelstenen worden gepoetst >>> LEES MEER

3 mei 2021


Rijswijkse struikelstenen worden gepoetst

In Rijswijk zijn de afgelopen jaren een aantal stolpersteine (struikelstenen) geplaatst bij huizen, van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse Rijswijkers door de Duitsers zijn weggevoerd naar de concentratiekampen.

Een struikelsteen is een met de hand gegraveerde steen, die de naam draagt van één slachtoffer met geboortejaar, plaats en datum van deportatie en overlijden. Het idee is dat de stenen gezien worden en dat voorbijgangers zich bukken om de tekst te lezen, zodat de vroegere bewoners niet vergeten worden. De stenen zijn uitgevoerd in messing en oxideren in de loop van de tijd, waardoor ze moeilijk leesbaar worden. 4 mei is uitgeroepen tot Nationale Stolpersteine Poetsdag en de Historische Vereniging Rijswijk (HVR) gaat op die dag de Rijswijkse struikelstenen een poetsbeurt geven.

De HVR heeft het leggen van deze stenen begeleid, op verzoek van nabestaanden. De stenen zijn te vinden bij de adressen Prins Hendriklaan 9 (ter nagedachtenis van David Josef Akker, zijn vrouw Frieda Sara Akker-Meijer en hun dochtertje van 1,5 jaar Diena Hilda Akker), Vondelllaan 5 (ter nagedachtenis van Salomon Koekoek en zijn vrouw Helena Koekoek-Akker), Mauritslaan 15 (ter nagedachtenis van Gabriël Waisvisz en zijn vrouw Lientje Waisvisz-van Engers) en Jaagpad 57 (ter nagedachtenis van Salomon Vilbach, zijn vrouw Frederika Vilbach-Aardewerk en hun schoondochter Anna Blom).

Zo worden deze vermoorde Rijswijkers niet vergeten !

Foto: De struikelstenen bij het adres Prins Hendriklaan 9 voor David Josef Akker, Frieda Sara Akker-Meijer en Diena Hilda Akker (foto: Wim Dammers, HVR)