Nieuws: Rijswijk en regio

Virtueel museum opgravingen Rotterdamse Baan >>>>>

8 oktober 2018


De afdeling Archeologie van de gemeente den Haag doet sinds 2014 archeologisch onderzoek op de plaats waar de Rotterdamsebaan wordt aangelegd. In de afgelopen periode is nieuwe informatie over het verleden naar boven gekomen, vooral over de Romeinse tijd en de late middeleeuwen.

Archeologen willen een samenhangend verhaal vertellen over vroeger. Daarom kijken archeologen voornamelijk naar het verband tussen vondsten en grondsporen. Maar bij de Rotterdamsebaan zijn al een aantal keer zulke bijzondere dingen gevonden dat deze ook op zichzelf nieuws werden.

Bij voorbeeld een Romeinse schat > zie foto

Bij het aanleggen van een plat vlak voor het archeologisch onderzoek stuitte de metaaldetector op een grote klomp metaal in een geverfde Romeinse beker.

De conservator van de afdeling Archeologie maakte de vondst schoon. Al snel bleek het een zilverschat te zijn. In totaal zijn 107 denarii (munten), 6 armbanden, een gigantische verzilverde fibula (mantelspeld) en de restanten van een ketting in de beker gestopt.

Waarom de schat is verborgen, blijft nog een mysterie. Zijn de waardevolle spullen verstopt tegen rovers of moet dit meer als een ritueel offer aan de goden gezien worden?

 

In het Trefpunt Rotterdamsebaan aan de Binckhorstlaan 340 in den Haag is een virtueel museum ingericht, waar alle vondsten kunnen worden bekeken. Met behulp van joysticks kan men digitaal door de museumzalen wandelen en foto's en films van de opgravingen bekijken. Verder zijn er 3D modellen van de vondsten te zien en hoe men woonde en leefde in de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen.

Contactgegevens

Trefpunt Rotterdamsebaan
Binckhorstlaan 340, 1e etage
Telefoonnummer: 06 - 10 23 23 38

Openingstijden

Het Trefpunt is open op:

  • woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur