Nieuws: Rijswijk en regio

Week van het oude schrift: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden 8 t/m 16 september >>>

16 augustus 2022


In de week van 8 t/m 16 september organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een aantal interessante publieksactiviteiten:

Lezingen en familieactiviteiten

In de oudheid waren in het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten diverse schriftsystemen in gebruik, waarvan de meeste inmiddels ontcijferd zijn. Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit deze regio’s centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift, er zijn familie-activiteiten in de Tempelzaal en u kunt bijzondere museumobjecten digitaal leren kennen.

  • data: 8 t/m 16 september 2022
  • aanvang lezingen: 15.00 of 17.15 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (geen livestream-uitzendingen)
  • entree: lezingen gratis | familieactiviteiten gratis (excl. museumentree volwassenen)

Tweehonderd jaar hiërogliefenschrift ontcijferd

Op 14 september 2022 is het precies tweehonderd jaar geleden dat het abc van het Egyptische hiërogliefenschrift werd ontcijferd door de Franse taalkundige Jean-François Champollion. Met zijn vijftien jaar durend onderzoek legde hij de basis voor de egyptologie als wetenschap. Om die reden organiseren Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), Taalmuseum en digitaal platform Things That Talk de Week van het oude schrift.

Familieactiviteit over Egyptische hiërogliefen

Het Taalmuseum organiseert een activiteit voor families met kinderen in de Tempelzaal. Het staat in het teken van Egyptische hiërogliefen.

Schrift digitaal

Het digitale platform Things That Talk brengt het verhaal achter een aantal bijzondere ‘oud schrift’-objecten tot leven. De voorwerpen zijn geselecteerd door de sprekers van de lezingen en komen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden.

Lezingen en workshops over schrift

Experts geven lezingen en workshops over bekende, maar ook minder bekende schriften – en natuurlijk de talen waarin ze werden gebruikt.