Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van Rijswijk en daar ook voorbeelden van zien? Boek dan met een groep een stadswandeling of een fietstocht bij de HVR!
Er zijn twee wandelingen en een fietstocht mogelijk, waarbij u wordt begeleid door een professionele gids:
Deze wandeling voert langs een aantal prachtige gemeentelijke en rijksmonumenten in het oude centrum: onder andere wordt de (bouw)geschiedenis verteld van het Tollenshuis (Museum Rijswijk), de buitenplaats Hofrust, de Oude Kerk, historische woonhuizen in de Schoolstraat en de Herenstraat, Welgelegen en Villa Elise aan het Julialaantje, de Naald en het voormalige paleis Huys te Nieuburch in het Rijswijkse Bos.
Inschrijven
Deze bijzondere woonwijk is in de jaren 1900 tot 1940 aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Tijdens deze wandeling wordt de geschiedenis van deze bijzondere woonwijk geschetst en wordt er stilgestaan bij drie belangrijke architectuurstromingen uit het begin van de 20e eeuw, waarvan mooie voorbeelden in de wijk te vinden zijn: de Jugendstil of Art Nouveau (vooral aan de Geestbrugweg en in de Leeuwendaal- en Koninginnelaan), De Stijl (Sociëteit Amicitia) en de Amsterdamse School (Frederik- en Regentesselaan).
Inschrijven
Rijswijk heeft vier middeleeuwse kastelen gekend –waarvan er nog één in rudimentaire vorm aanwezig is- en talloze buitenplaatsen, die zijn aangelegd in de 17e en 18e eeuw. Een aantal buitenplaatsen zijn bewaard gebleven en deze bezoeken we tijdens deze fietstocht. Alle buitenplaatsen zijn particulier bezit, hetgeen betekent, dat zij alleen van de buitenzijde zijn te bewonderen. Onderweg wordt de geschiedenis van de diverse landgoederen geschetst.
De tocht begint op het voorplein van de buitenplaats Cromvliet, aan de Penninglaan. Daarna fietsen we naar Hofrust (aan de Laan Hofrust), waarna desgewenst koffie met gebak kan worden genuttigd bij café-restaurant De Wits.
Vervolgens fietsen we naar de buitenplaats Welgelegen, aan het Julialaantje, waarbij ook wordt stilgestaan bij het ondertussen verdwenen kasteel Te Blotinghe. Op het buiten Welgelegen ligt ook de prachtige 19e eeuwse Villa Elise, die nog een oranjerie uit de bouwtijd heeft.
Daarna fietsen we naar Den Burch (ook aan het Julialaantje), op welk terrein in de middeleeuwen een kasteel heeft gestaan. Wellicht is het mogelijk om de “mooie zaal” van deze buitenplaats nog even te bekijken.
Tegenover Den Burch ligt het buiten Te Werve (aan de Van Vredenburchweg), waar we nog een restant van de middeleeuwse kasteeltoren kunnen zien. Ook staat op het terrein een bijzondere duiventoren.
Aansluitend fietsen we het spoor over en gaan de groenzone in, waar de buitenplaatsen Overvoorde en De Voorde liggen. Nadat de geschiedenis van beide buitens is geschetst ronden we onze fietstocht af.
Inschrijven
Een stadswandeling duurt 1 1/2 tot 2 uur, afhankelijk van de interesse van de groep. De maximale groepsgrootte bedraagt 15 deelnemers. De kosten van deelname aan een stadswandeling bedragen € 50 per groep. De wandelingen worden overdag verzorgd op een door u gewenst tijdstip.
De fietstocht duurt ongeveer 2 1/2 uur en de maximale groepsgrootte is 15 deelnemers. De kosten van deze tocht bedraagt € 50 per groep. Deze fietstocht wordt op een door u gewenst tijdstip verzorgd.
In onderling overleg kan ook een maatwerkwandeling worden verzorgd, bij voorbeeld een wandeling door de Landgoederenzone.
Arrangementen
Caférestaurant De Wits, Herenstraat 4 biedt in combinatie met een stadswandeling of de fietstocht een aantal aantrekkelijke arrangementen aan: bij de start, tijdens of aan het slot van de wandeling/fietstocht in De Wits kunnen de deelnemers bij voorbeeld korting op koffie met gebak of bij een glas wijn gratis een bitterbal krijgen. Ook heerlijke lunchpakketten behoren tot de mogelijkheden en indien men aansluitend wil lunchen of dineren, dan ontvangt men 10% korting op de rekening.
Meer informatie over de culinaire arrangementen van De Wits vindt u op de website: De Wits.